GRATTIS ALLA VINNARE I TÄVLINGEN - SNACKA OM KAOS!

mars 2nd, 2010, Lisen / Maria, ur bloggen snackaomkaos.se

Nu är tävlingen avslutad! Tack till er som har skickat in bra och tänkvärda tips om hur man mår bra under tonåren. Tipsen tar bl a upp vikten av att vara en föreblid, kunna sätta gränser, visa kärlek och, sist men inte minst, en fungerande kommunikation. Tio personer delade med sig av sina tips, och blev därmed vinnare av varsitt exemplar av boken ”Snacka om kaos!”. Boken kommer med posten.
Grattis till er allihop! Här nedan följer tipsen i sin helhet.

Cecilia Moen:
En gång såg jag en evolutionsbiolog prata om hur det moderna livet krockar med hur människokroppen fungerar. Han tog upp det faktum att vi är skapta för att leva i små band och kanske träffa 4-500 personer under hela vårt liv. Idag får flickor se ansikten på (tio)tusentals kvinnor innan de själva blir kvinnor. De jämför sig själva med alla dessa, vilket utsätter deras hjärna för mer stress än vad som hade hänt i den miljö som vi är anpassade för. I de samhällen där folk fortfarande lever i små band växer flickor upp med upplevelsen av att vara vackra, en upplevelse de tar med sig även när de åldras. Antagligen, trodde biologen, för att de slipper den konkurrenssituation västerländska flickor har. Som mamma till tonårstjej har jag tänkt en del på detta och vad jag kan göra. Jag begränsar tv-tittandet och försöker uppmuntra relationer med kvinnor i alla åldrar, vi går och badar och bastar ofta, så hon får se hur vanliga kvinnor ser ut. Badandet och nakenheten i bastun river också ner de barriärer som långa dagar på skola och jobb kan skapa och vi hittar tillbaka till den glädje vi har i att umgås med varandra.

Mia Andersen:
Att som förälder få kunskap och förståelse för vad som ligger bakom en tonårings beteende, utvecklingspsykoligiskt och medicinskt! Tonårstiden rymmer beteenden som till stor del är en normal process men som i det dagliga livet och dess sammanhang kan få konsekvenser som är svåra att hantera. Jag vill tro att det är viktigt för föräldrarna att påminnas om och uppskattas för att ”bara” vara mamma eller pappa. Den viktigaste funktionen vi har som förälder är att älska våra barn! Förälderna är inte lärare, polis, sjukvårdare, domare… naturligtvis har vi en avgörande och viktig roll i uppfosteran men utan relation ingen kommunikation! Så ett tips i denna svåra fråga kan vara att uppskatta och påminna föräldrarna om deras viktiga roll att älska sina barn och visa dem det! Så att barnen alltid känner att de har sina föräldrar nära. Oavsett vad som händer! Det är föräldarana som ska agera vuxet i jobbiga situationer!

Ann-Sofi Texén:
Man kan hjälpa sina tonåringar genom att prata med dom, att dom inte ska prova på att dricka och att inte bli påverkade av sina kompisar att prova alkohol. Man ska vara bra föräldrar till sina barn och man ska ge dom mycket stöd.

Ewa Åkerlind:
Som förälder – att hålla sig tillräckligt nära, så att tonåringen har möjlighet att prata med dig, berätta för dig eller fråga… Samtidigt hela tiden släppa tonåringen mer och mer fri. Det är en balansgång, men att försöka minnas sin egen tonårstdid kan hjälpa…tror jag. Den idelaiske tonårsföräldern ska nog vara tankeläsare samtidigt hela tiden vara sig själv, man är ju också en förebild.
Leif Nilsson:
”Älska mig som mest när jag som minst förtjänar det”, har visat sig funka aldeles förträffligt.

Lasse Frisk:
När min dotter var tonåring o vi hade konflikter o hon inte ville prata med mig o var arg på mig gick jag till min dator och så ”pratade” vi på msn i stället. Det var bra o funkade hur bra som helst. Då slapp man ifrån det jobbiga kroppsspråket och slapp höra varandras röster. Efter ett tag kom det smileys o hjärtan o så kunde vi närma oss varandra. En suverän metod som jag vill tipsa om.

Maria Zwahlen:
Ha lite roligt tillsammans! Gör saker tillsammans, spela bowling, gå på bio, spela laserdown och det gärna tillsammans med ungdomens kompisar. Bjud inte på allt med på lite, tex godis, popcorn, erbjud dig att betala lite ”fika”.  Detta för att få en naturlig relation och snack med kompisarna.
Erbjud dig att skjutsa, både din egen ungdom men även kompisarna. Allt detta för att höra och se vilka kompisarna är samt få möjlighet att kunna ställa frågor om deras livsituation. Jag har bla skjutsat ca 30 mil en dag för att de skulle kunna åka skidor. I bilfärden får man reda på mycket!
 Sätt vuxengränser och stå för dina åsikter! Bjud aldrig på alkohol i ditt eget hem förrän ungdomen är 20 år! Ta upp ditt ställningstagande till andra vuxna som vill bjuda din tonåring på alkohol. Markera att det gäller din tonåring och vad andra gör är DERAS ställningstagande. Hänvisa till forskning om det behövs!
Stötta ungdomen och skäll inte ut den hela tiden. Om någonting blir fel låt ungdomen försöka igen. En ungdom som inte passar tiden, behöver träna på att komma i tid eller hur? Därför blir det aldrig utegångsförbud, utan ut igen och kom i tid! 
 Försök som vuxen, sätt dig in hur det är att var tonåring!
Ha respekt för ungdomens egna lösningar på problem om de är realistiska.

Helene Virsand:
Tonåren är ju från 13 till 19 år . Den kan ju innehålla allt och är ju en intensiv växt- och prövoperiod . Och den ska innehålla alla starka känslor, under denna för den växande långa period. Har vi ett samhälle som värderar nykomlingar, gemenskap , kurage, olikheter, tillit och tolerans? Har vi ett lugnt, tryggt, jämlikt samhälle? Är alla vuxna vänliga, ärliga, lojala, samarbetande, måna om sin egen hälsa och agerar sitt civilkurage? Som svar på tävlingens fråga tror jag det finns lika många varianter som för “vuxna” och många s.k vuxna blir inte så vuxna. Många barn och ungdomar är visare än endel vuxna. Det finns milsvida skillnader hur det är för tonåringar så frågan verkar för mej märklig. Dock mår givetvis de ungdomar som har bra sociala sammanhang med öppna klimat + basbehoven ordnade otroligt mycket bättre än de som blivit och vidare självmant isolerat sig, på ett eller annat sätt slutit sig och sin tillit.

Monica Haglund:
Jag brukar knacka innan jag går in i rummet (dörren brukar vara stängd för det mesta) och visar på det sätttet respekt för mina två tonårspojkars territorium! Det mår vi alla bra av. Konsekvenser vid respektlöst bemötande från dem bestraffar jag med att dra av på deras månadslön…
Ofta sover det över någon kompis och det blir roligare för alla med minsta möjliga besvär och kostnad. Mindre risk att det blir bråk!

Alf Söderberg:
Det viktigaste som vuxen när man har hand om tonåringar är att man engagerar sig och vågar ställa krav på sina barn. Jag tror att man ska göra klart för sig vilka gränser som är rimliga. För det första måste man inse att tonåringar inte är mogna för vissa beslut. För det andra så måste också lyssna på sina barn. Engagemang, kärlek och kommunikation tror jag är viktigast.

Etiketter: snackaomkaos

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-