Detta är ett blogginlägg

Författarna satsar nu på dialog i föreläsningar
september 1st, 2011, Maria ur bloggen snackaomkaos.se

Boken Snacka om kaos kom ut för precis två år sedan. Tyvärr är innehållet i boken lika aktuellt nu, som då. Vi säger tyvärr – trots att det gör att vår bok säljer vidare  - för att vi önskar att dagens ungdomar skulle slippa växa upp i en värld full av våld, mobbing, alkohol och droger. Det är naturligtvis en utopi, men önska kan vi alltid göra. Men, det går också att göra mer än bara önska…

Vi författare vill naturligtvis fortsätta att dela vår berättelse och tipsa om hur familjer kan komma vidare ur kaos. Då vi har märkt att få läser vår blogg, kommer vi dock att sluta uppdatera den och istället satsa mer på föreläsningar med samtals- och scenarioövningar. Det är där och då i de personliga mötena med föräldrar, skolpersonal och ungdomar som engagemanget växer och de kreativa samtalen slår ut i full blom. Människor får idéer och hittar lösningar som passar dem. Och vi blir lika glada varje gång när vi känner, så där riktigt i hjärtat, att vi bidrar…  Även känslan när människor kontaktar oss och säger att boken på något sätt hjälpt dem är obeskrivlig. Vi tackar för all återkoppling vi får. 

Beställare av författarföreläsningen ”Vidare ur kaos” får gratisböcker till alla deltagare (max 30 st) och behöver endast betala för frakten.

Föräldrar är naturligtvis oerhört viktiga för alla barns utveckling och det är vanligtvis de som kan göra mest för sitt barn. I boken har vi därför skrivit flest sidor med råd och tips till föräldrar. Tanken är att inspirera, skapa dialog, väcka tankar och idéer som kan hjälpa familjens vardagskommunikation. Vad man kan göra för att förstå hur det i skolan, på fritiden och på nätet (kom ihåg att de flesta ungdomar spenderar många timmar i cyberrymden). Den som vet var barnet är, vilka det umgås med, i vilken miljö de befinner sig kan lättare se om han/hon börjar må dåligt eller är på väg in på villovägar. Kom ihåg att alltid ha en uppdaterad telefonlista till de personer som finns i barnets närmaste nätverk! Det är ofta lättare att höra av sig till någon man redan har en relation med. Och det är skönt att  i panik slippa leta efter telefonnummer…

Närstående kan ha stora öron och öppna ögon. De stora öronen är framför allt bra för att lyssna på barnet. Öppna ögon behövs både för att se barnet som det är och ge stöd när de behövs. Ofta är det lättare för ett barn att prata med andra vuxna än sina föräldrar. Ibland kan det också vara enklare för en närstående att se om ett barn mår dåligt.

Skolpersonal och andra som jobbar med barn har också en stor och viktig uppgift att lyssna, se och samtala – om och om igen – såväl med föräldrar som med barn. Allt för att barnen ska må bra och kunna ta till sig alla nya kunskaper på bästa sätt. Här läggs grunden för barnens framtid.

Ungdomar - kom ihåg att ta ansvar för ett eget liv, visa att ni är att lita på och håll det ni lovar. Ta tid varje dag och lyssna på vad föräldrar och andra vuxna har att säga. De har ju i alla fall levt några år längre än du och kanske har något kul att berätta – eller till och med något klokt att säga. Ta också för vana att berätta om dig och ditt liv för vuxna. Då finns de också där och kan ge stöd om något obehagligt skulle hända eller du vill bolla något knepigt du funderar på.

Har du ännu inte köpt boken? Beställ den hos Piknik Förlag eller köp den direkt via Maria Langen, grundare av Svenska Institutet för Kriskommunikation och Sverredal & Langen AB.  Kontakt med Maria Langen

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-