FÖRENINGAR I HANINGE LÄR SIG KRISKOMMUNIKATION

Posted on 2011-10-13 by Sverre

Övning av kriskommunikation
I söndags, 9 oktober 2011, genomfördes den första utbildningen av föreningar i ämnet kriskommunikation. De föreningar som deltog var IK Södra, lTungesta IF och Taekwondo klubb Viking. Utbildningen ingår i Utmärkt förening och genomfördes av Svenska Institutet för Kriskommunikation (Krisinstitutet).

-Vi har tidigare mest utbildat ledningsgrupper inom företag men behovet av kunskap inom kriskommunikation är stort också inom kommunal och ideell verksamhet, säger Sverre Sverredal, föreläsare och workshopledare.
Calle Strandh, föreningskonsult inom Haninge kommun, fick idén att kontakta Krisinstitutet redan under våren då planeringen av utbildningen inleddes.

”Läskigt att sitta där och svara på svåra frågor från pressen”
Ett viktigt inslag i utbildningen var att deltagarna skulle få tillfälle att själva känna på hur det är att sitta i ”presskonferens” och svara på närgångna frågor från media. Krisinstitutet hade förberett ett antal scenarios (Påhittade händelser som skulle kunna leda till en kris inom föreningen).

Fred kl 23.00
3 redlöst berusade 16-åringar tas om hand av polisen och tas till Maria ungdom. Polisen underrättar ”föreningen” som har veckoslutsläger för ungdomarna. Eftersom identiteten på ungdomarna ännu är oklar har föräldrarna inte kontaktats än.
När scenariot presenterats för föreningarna fick de fundera en stund och sedan återkomma med en åtgärdsplan. Helt plötsligt ringer så telefonen och en upprörd förälder (spelad av teaterutbildade Kristin Sverredal) och ställer en massa frågor som föreningen försöker hantera. I nästa skede dök en journalist upp i telefonen, i detta fall Ingrid Hulthage – till vardags verksam på Haninge kommun som informationsutvecklare men med ett förflutet som journalist. Deltagarna vittnade om det ovana i situationen och att det gav många tankar om hur man kan förbereda sig.

Nästa moment blev att försvåra scenariot med en påbyggnad:

Lö 03.30
Föreningen blir uppringd av en journalist som berättar att ungdomarna har tagit bensodiazepiner. En av flickorna har undersökts av läkare eftersom man misstänker våldtäkt/sexuellt utnyttjande. Journalisten vill ha en kommentar om vilken slags tillsyn av ungdomarna ”föreningen” har under sin verksamhet.
När väl denna presskonferens klarats av kunde deltagarna pusta ut – trodde dom…
Som i verkligheten förändras eller försvåras läget ofta på ett sätt som är svårt att förutsäga:

Lö 08.00
TT: Morgonens nyheter domineras av rapporteringen om händelsen. Polisen har anhållit en ungdomsledare som misstänkt för langning och våldtäkt/sexuellt utnyttjande.

Som avslutning på dagen gavs råd och tips hur föreningarna kan genomföra sin egen förberedelse av kommunikationen i ett krisläge. Med hjälp av mallar och checklistor från Krisinstitutet ska föreningarna under den närmaste tiden genomföra arbetet med kriskommunikationsplaner.

Under dagen deltog också Maria Langen från Svenska Institutet för Kriskommunikation samt Inger Dahlberg, Utvecklingsledare Drog- & brottspreventionsfrågor, Haninge Kommun.

Senaste inläggen

Arkiv Krisinstitutet

Länkar

Etikettmoln