VECKANS KRIS: TOTALHAVERI FÖR RAPPORT

Posted on 2012-05-03 by Sverre
Medierna rapporterar idag om sändningsproblemen för Rapports 18-sändning på onsdagen. I varierande mån används braskande rubriker som ”Totalhaveri”, ”Teknikstrul”, ”Precis allt gick fel” och ”Det mesta gick åt pipan”.

Farhågor hissas om att SVT:s nya sändningssystem inte är helt tillförlitligt och det har t o m förekommit rapporter om arbetsmiljöproblem och sjukskrivningar på grund av teknikskiftet.

Hur orolig ska man bli? Kan det bli så att vi inte kan lita på att informationskanalerna verkligen fungerar i ett krisläge?

Lite perspektiv på nyhetsflödet först: Enligt Anja Hilldén på SVT sänder man varje dygn 22 ”vanliga” nyhetsprogram i de två kanalerna inklusive de lokala sändningar som kan ses inom en region. Till detta kommer nyheter på minoritetsspråk, webbsändningar på SVT Play och det gamla hederliga Text-TV. En vanlig vardag. Ett enstaka missöde med en sändning borde inte skapa några större luckor i den kompakta flod av information och nyhetsbrus som väller över oss dagligen. Är nyhetstörsten riktigt svår kanske man dessutom kan växla över till TV3, TV4, BBC, CNN eller i värsta fall någon av de många radiokanaler som finns.

Med ökande nyhetsutbud växer också kraven på att flödet ska fortsätta utan avbrott. Så, okej då, lite uppmärksamhet kan vi faktiskt ägna de medier som
inte riktigt lyckas uppfylla sina löften och våra förväntningar.

Något ”totalhaveri” kan man knappast säga att Rapport drabbats av – möjligen någon timmes förväntansfull tystnad i den annars aldrig tigande nyhetsmaskinen.

Senaste inläggen

Arkiv Krisinstitutet

Länkar

Etikettmoln