VECKANS KRIS: AVINVESTERING I LUNDIN PETROLEUM

Illustration: Sverre Sverredal Illustration: Sverre Sverredal

Posted on 2012-05-31 by Sverre
Så blev ordet AVINVESTERA etablerat i folkmedvetandet.

Efter lång tid av kritik mot Lundin Petroleum och bolagets vägran att utreda anklagelserna om Sudan-affärerna, har nu Folksam tagit chansen att sticka ut som en ansvarstagare i samhället.

Företrädare för Folksam uttalade redan i samband med bolagsstämman tidigare i våras mer eller mindre tydliga hot om att sälja sina aktier ifall Lundin inte ändrade inställning. Och det har dom inte gjort.

Nu är måttet rågat och Carina Lundberg Markow, chef ansvarsfullt ägande på Folksam har drivit fram detta ovanliga agerande. Även om det som nu sker inte är helt oväntat så borde det ändå bli något av en kalldusch för Lundins Petroleums företagsledning – och förstås de andra ägarna som nu kan riskera en pressad börskurs.

VD på Lundin Petroleum, Ashley Heppenstalls reaktion på kraven på internutredning var ju att ”Lita på oss eller sälj era aktier”. Han hade knappast räknat med att bli tagen på orden.

Den stora vinnaren på kort sikt är Folksam, som framträder som den vanliga och engagerade människans företrädare. Här gör man slag i saken och låter inte de vackra orden förbli tomma hot.

Krisen för Lundin Petroleum har kunnat utnyttjas på ett medialt dramatiskt sätt av Folksam som stärkt sin egen profil. Huruvida agerandet på sikt har effekt för Lundin Petroleum och deras agerande återstår att se. Klart är dock att vi i framtiden kommer att få se fler utspel i likhet med Folksams – förutsatt förstås att Folksams pensionssparare också när plus och minus läggs ihop, tycker att det var en bra idé att använda sparkapitalet till något annat än maximera pensionsbeloppet.

Senaste inläggen

Arkiv Krisinstitutet

Länkar

Etikettmoln