FILM OM NORDKOREA

Posted on juli 29, 2012
The image of North Korea – true, false or mythical? from Sverre Sverredal on Vimeo.
Under en vecka i april 2012 reste vi i Nordkorea. Just den veckan firade man att det var 100 år sedan landets ”evige president” Kim Il-Sung föddes. Nordkorea hade också bestämt sig för att skjuta upp ytterligare en raket för att sätta en satellit i omloppsbana. För att visa sina fredliga intentioner hade man denna gång bjudit in världspressen.

Pyongyang, som normalt inte ser så många västerlänningar, var överbokat. Det vanligaste hotellet var proppat med journalister och fotografer. Vi, som reste i en vanlig turistgrupp fick maka åt oss och placerades på olika hotell runt om i staden och dess närhet. Kanske var det tur.
Raketuppskjutningen misslyckades men de stora paraderna hölls planenligt. Vi fick också se betydligt mer av Pyongyang och dess människor än vad vi räknat med. Ibland, relativt obevakade, kom vi i närkontakt med människorna.

Denna film är i första hand en skildring av vad vi faktiskt såg. En ganska stillsam, positiv stämning med behärskat nyfikna nordkoreaner i vardagssituationer och till fest.