DEBATT OM NORDKOREA

Posted on oktober 16, 2012 by Maria
Vi var nyfikna på det slutna landet och bestämde oss för att åka dit (april, 2012). I vår research inför resan tog vi del av myter, skrönor och den ofta ensidiga bilden som förmedlas till, och av, länderna i väst.

Fotografierna vi hittade på nätet var av en och samma karaktär. Motiv på landets ledare, turistattraktioner, moderna byggnader, militärparader, dansuppvisningar och människor i fina kläder, för att nämna några exempel. Vi informerades också om att det enbart var den typen av bilder vi skulle få fotografera. Vi nollställde våra förväntningar och öppnade våra sinnen för att försöka ta reda på ”sanningen” om hur folket egentligen har det.

Vi ställde in siktet på människor i olika miljöer och situationer. Allt från hårt arbetande bybor och barn till trafikpoliser, militärer och businessklädda män och kvinnor. Döm av vår förvåning när vi långa stunder tilläts fotografera och filma ostört, och mer än en gång fick promenera bland människorna. I det stora hela blev vi också väl bemötta av intresserade och nyfikna nordkoreaner, men vi upplevde även konstigheter och var med om flera dråpliga episoder.

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-