DEBATT OM NORDKOREA

Posted on oktober 16, 2012 by Maria
Vi var nyfikna på det slutna landet och bestämde oss för att åka dit (april, 2012). I vår research inför resan tog vi del av myter, skrönor och den ofta ensidiga bilden som förmedlas till, och av, länderna i väst. Fotografierna vi hittade på nätet var av en och samma karaktär. Motiv på landets ledare, turistattraktioner, moderna byggnader, militärparader, dansuppvisningar och människor i fina kläder, för att nämna några exempel. Vi informerades också om att det enbart var den typen av bilder vi skulle få fotografera. Vi nollställde våra förväntningar och öppnade våra sinnen för att försöka ta reda på ”sanningen” om hur folket egentligen har det.
Vi ställde in siktet på människor i olika miljöer och situationer. Allt från hårt arbetande bybor och barn till trafikpoliser, militärer och businessklädda män och kvinnor. Döm av vår förvåning när vi långa stunder tilläts fotografera och filma ostört, och mer än en gång fick promenera bland människorna. I det stora hela blev vi också väl bemötta av intresserade och nyfikna nordkoreaner, men vi upplevde även konstigheter och var med om flera dråpliga episoder.

Med oss hem fick vi cirka 5000 bilder och 850 filmklipp. Många bilder har väckt starka känslor, skapat debatt och gett perspektiv på tillvaron. Sanningen kan vi dock inte påstå att vi hittat. Inte heller kan vi påstå att vi är Nordkoreakännare efter att ha varit en vecka i landet. Däremot kan vi ge våra egna reflektioner, berätta om våra upplevelser och visa bilder av ett kontrastrikt land. Den som tittar på bilderna och deltar i dialogen har chans att skapa sin egen bild av det mytomspunna landet. Därav titeln på de utställningar och föreläsningar vi genomför under hösten, 2012: Bilden av Nordkorea – sann, falsk eller mytisk?
Sedan vi kom hem har allmänhetens och medias intresse ökat. I juli publicerade vi en reseskildring med bilder i Svenska Dagbladet. I september hade vi vår första utställning. Det kom 400 personer till galleriet på Södermalm i Stockholm. Bland besökarna fanns allmänintresserade, Nordkoreakunniga, medlemmar i Svensk-Koreanska Föreningen, representanter från myndigheter och universitet, och många andra. Många har velat ge sin bild av Nordkorea. Vi har fått höra ”hur det egentligen är”, vem som har den ”sanna” informationen, och vilka webbsidor vi bör (och inte bör) länka till.
Idag publicerade Sveriges Kommunikatörer en intervju med oss med rubriken ”Det kalla kriget mot informationen”. Den handlar om folkets rätt till information. 
Ur ett kommunikativt perspektiv är det en intressant artikel. Hur kan man undanhålla information från så många människor, och vad har man att vinna?
Utifrån ett filosofiskt perspektiv är den också intressant. Hur skulle världen se ut om alla var som vi? Skulle människor vara lyckligare i sin vardag?
För oss är frågorna fortfarande ännu fler än svaren, så bidra gärna i den fortsatta dialogen och debatten. Nästa anhalt är Fotomässan i Älvsjö (23-25 november). Där visar vi Nordkoreabilder i Bildleverantörernas Förenings monter tillsammans med fotografen Björn Bergman. Björn var i Nordkorea samtidigt som vi, men på en annan resa.

Etiketter: nordkorea fotografi film

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-