HACKAD PATIENTINFORMATION

Illustration: Sverre Sverredal Illustration: Sverre Sverredal

Posted on 2012-12-06 by Sverre

I augusti 2012 drabbades ett antal enheter inom Västra Götalandsregionen av ett dataintrång. Det var det så kallade hackernätverket ”Anonymous” som tagit sig in och bland annat lagt ut en filmsekvens till stöd för Julian Assange. Enligt en utredning kan hackarna ha kommit åt patientinformation och haft möjlighet att komma åt flera dussin databaser.

Risken att patienter skulle drabbas av en direkt skada av intrånget bedömdes som förhållandevis liten. Alltså bestämde sig regionen att det inte fanns något behov att kriskommunicera.
Finns det då andra intressen som hotas att ta skada? Ja, här kan man omedelbart se att förtroendekapitalet hos vårdgivaren utsätts för prövning. Det är viktigt att medborgaren/patienten kan känna sig trygg med landstingens hantering av känsliga uppgifter – och kommer uppgifterna på drift kan många bli oroliga.

Först i slutet av november inrättade Västra Götalandsregionen en särskild telefonservice för att lugna eventuella oroliga patienter men information om detta gick bara ut via en pressrelease. På regionens webbplats går numret till telefonservicen fortfarande inte att hitta.
I det här fallet borde regionen direkt ha gått ut och talat om vad som hade hänt och inte väntat flera månader. Telefonservicen bör förstås också finnas åtkomlig och i funktion redan från början. På så sätt hade man visat aktivitet, öppenhet och omsorg om medborgarna. Som det blev nu känns det mer som om regionen hoppats på att ingen skulle notera vad som hänt.
Sverre Sverredal

Senaste inläggen

Arkiv Krisinstitutet

Länkar

Etikettmoln