VECKANS KRIS: KULTURARVSKRISEN

Illustration: Sverre Sverredal Illustration: Sverre Sverredal

Posted on 2012-12-13 by Sverre
Jag tycker om traditioner som att fira påsk, midsommar, jul, lucia och kanske till och med nationaldagen. Jag vill baka pepparkakor och titta på barnen som framför julspel på skolavslutningen. Jag vill fälla en tår till ”Den blomstertid nu kommer”.  Jag vill även att barnen ska kunna dela min historia och känna samhörighet mellan generationerna. Jag vill stolt kunna hissa Sveriges flagga och sjunga ”Du gamla, du fria”.

Jag vill också vara tolerant och öppen för andra kulturer och människor med annan bakgrund än min egen. Jag vill att andra ska få hålla på sina traditioner. Jag vill hålla våra gränser så öppna som möjligt och tycker att kulturerna ska få mötas och blandas. Och jag är mer än gärna del av det. Jag gillar att möta människor med olika bakgrunder och erfarenheter.

Under senaste tiden har massmedia refererat mängder med exempel där tjänstemän som verkar ha en beröringsskräck när det handlar om svenska traditioner tolkar lagtexter. Den ena efter den andra av gamla traditioner försvinner inför risken att verka förtryckande på dem som har annan bakgrund. Risken är uppenbar att den övernitiska jakten på negerbollar, pepparkaksgubbar och julpsalmer skapar onödiga kriser och motsättningar som inte alls har någon grund i verkliga folkdjupet.
Sverre Sverredal

Senaste inläggen

Arkiv Krisinstitutet

Länkar

Etikettmoln