VECKANS KRIS, AV SOFIA ARONSSON: REKTOR FELAKTIGT UTPEKAD SOM ANSVARIG FÖR FLICKAS DÖD

Posted on 2014-11-23 by Maria
Efter åttaåriga Yaras död pekades Johan Johansson, rektor på hennes skola, ut som syndabock för händelsen. Nu, ett halvår senare, har mer information om fallet kommit fram och Johan Johanssons familj kräver att Karlskrona kommun tar sitt ansvar och ber om ursäkt.

Den 30 april i år hittades åttaåriga Yara död i den lägenhet i Karlskrona som hon bodde i med sina två släktingar. Då hade de sociala myndigheterna i kommunen redan fått flera larm, t.ex från flickans skola, om att något inte stod rätt till i hennes familj. Efter Yaras död stängde Karlskrona kommun av Johan Johansson, som var rektor på flickans skola, från sin tjänst och han pekades ut vid en presskonferens som den ansvarige och för att inte ha följt kommunens rutiner när det gällde utsatta barn.

Johan Johansson tog mycket illa vid sig av det inträffade och han försökte sedan ta sitt liv. Han överlevde självmordsförsöket, men vårdas sedan dess på sjukhus med hjärnskador. Den 19 november gick Johans familj ut i SVT Blekingenytt och berättade om det inträffade och krävde att kommunen ger Johan en offentlig ursäkt.

Nu efter en granskning av SVT Blekingenytt har det kommit fram att rektor Johan Johansson följde kommunens interna riktlinjer med socialen. Först i efterhand ändrades texten i rektorernas handböcker. Ändå var det Johan Johansson som ensam fick ta ansvar för hanteringen av Yaras fall. Nu, sju månader senare, har Karlskrona kommun tillsatt en utomstående utredare som ska granska hanteringen av rektor Johan Johansson fall och kommit med en offentlig ursäkt.

Min analys
Hela händelsen är väldigt olycklig enligt mig och jag anser att kommunen har handlat naivt och oproffsigt på flera plan. Att redan vid ett så tidigt stadie peka ut Johan Johansson som ansvarig för Yaras död var fel. Att kommunen inte har tillsatt en utredning förens nu är ofattbart och krisen har nu blivit större än någonsin. De borde direkt när mordet inträffade ha startat en extern utredning, som skulle se över kommunens rutiner och se vad som hade brustit. Flera stödgrupper för Johan och hans familj finns på sociala medier och många röster vill att de ansvariga avgår från sina poster. Detta behöver kommunen bemöta i tid, för att krisen inte ska växa sig ännu större och djupare. Personaldelegationens vice ordförande Sophia Ahlin vill nu ha ett krismöte och att kommunen ska se det inträffade som en förtroendekris. Det är mycket bra, men det är för sent handlat enligt mig. Detta borde ha gjorts redan när Johan blev avstängd, för att undvika och förebygga krisen.

Det andra organisationer kan lära sig utav denna kris är att inte peka ut en ”syndabock” för tidigt, innan all information om händelsen har kommit fram. Hade kommunen startat en extern utredning direkt hade de kunnat koncentrerat sig på den verkliga krisen, Yaras död, och Johan Johansson hade förmodligen inte legat på sjukhus med hjärnskador.

Källor
DN: Kritiken mot rektorn drev honom i depression
SVT: Rektor följde rutinerna
DN: Karlskrona kommun stänger av rektor
DN: Yaras rektor får offentlig ursäkt

SOFIA ARONSSON
Svenska Institutet för Kriskommunikation välkomnar Sofia Aronsson i nätverket. Sofia är inte bara duktig på kriskommunikation. Sofia är en kommunikatör som kan digitala kanaler, sociala medier och ”Community managagement”, och mycket annat. 

Senaste inläggen

Arkiv Krisinstitutet

Etikettmoln